Sporten met een verkoudheid

17 okt

Het is een vraag die ons wel vaker wordt gesteld: mag ik sporten met een verkoudheid? Zeker nu de herfst in het land is en we gevoeliger zijn voor die vervelende loopneus houdt de vraag veel mensen bezig. We kunnen je natuurlijk niet zomaar een sluitend antwoord geven want veel hangt af van de ernst van je verkoudheid en van hoe zwaar je wil gaan trainen. Maar daar vertellen we je graag meer over.

Verkoudheid en sport

Is een verkoudheid een excuus om niet te gaan sporten? Denken we alleen maar dat het niet goed is of kunnen we sport bij een verkoudheid beter écht vermijden? Voor de sportievelingen onder ons is er goed nieuws: met een verkoudheid kan je gerust sporten!

Natuurlijk is het beter om niet te diep te gaan wanneer je verkouden bent. Je lichaam moet zich namelijk verweren tegen de symptomen en heeft daar energie voor nodig. Steek je alle energie in de sport dan is je lichaam te uitgeput om zich te verzetten en bereik je een omgekeerd effect.

Maar niet al te intensief sporten zoals zwemmen, lopen, fietsen of een lichte fitnesstraining kan zeker geen kwaad. In tegendeel, want van sporten ga je je beter voelen wat een positief effect heeft. Volg je bij ons een intensief programma dan kunnen onze trainers dat zeker aanpassen aan de situatie. Dat is het voordeel van onze individuele begeleiding!

Wanneer beter niet sporten?

Toch zijn er momenten waarop je beter niet sport, bijvoorbeeld wanneer je koorts hebt. Op dat moment vecht je lichaam tegen verdere infectie en heeft het alle energie zelf nodig. Dat is geen goed moment om te gaan bewegen.

In feite moet je vooral naar je lichaam luisteren. Heb je enkel een verstopte neus of last van je keel dan kan je in principe zonder problemen sporten. Heb je spierpijn en rillingen, dan heeft je lichaam rust nodig en zou sporten je herstel kunnen vertragen.

Trouwens, ook bij een zware hoest is het beter om even rust te nemen en je lichaam niet te zwaar te vermoeien. Sporters praten wel eens over de nek-check: bij klachten boven de nek (neus, hoofdpijn,…) mag je sporten – al doe je dat best iets minder intensief – en bij klachten onder de nek (rillingen, spierpijn, hoest,…) rust je. Natuurlijk kan het nooit kwaad om even je dokter te raadplegen wanneer je twijfelt of je beter sport of beter rust.

Kan je sporten maar pas je je programma liever aan omdat je verkouden bent? Geen probleem, bij Gym Plus werken we helemaal op maat. Meer weten over onze programma’s en mogelijkheden? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze maandelijkse acties en evenementen.
© 2024 Gym Plus Aalst. All Rights Reserved.  |  Sitemap  |  Privacy policy
Website laten maken door conversal