Sporten in het nieuwe jaar. Hoe hou je het vol?

23 jan

Iedereen begint het nieuwe jaar met goede voornemens, en (meer) sporten hoort daar vaak bij. Maar hoe hou je dat vol, na die eerste enthousiaste weken in januari? Hieronder 5 tips voor een langdurig sportief 2019.

1) Maak plannen, maar wees realistisch

Als je begint te sporten, is het belangrijk om doelen te stellen over wat je wilt bereiken en wanneer. Plannen kunnen je motiveren om vooruit te gaan en je conditie te verbeteren. Maar het is belangrijk dat je doelen stelt die bij je passen en die je kan houden. Neem je bijvoorbeeld voor om in het voorjaar een parcours van 5 km uit te lopen, niet om binnen de maand je eerste marathon te lopen.

2) Begin traag

Bij die realistische doelstellingen hoort een goede opbouw. De verleiding is groot om op 1 januari te zweren dat je heel je leven gaat omgooien en 5 keer per week gaat sporten. Zo’n intens begin kan vaak echter net demotiverend werken, omdat je het niet kan volhouden of blessures oploopt. Begin traag en bouw je sportschema geleidelijk op.

3) Betrek je omgeving bij je plannen

Goede voornemens hou je gemakkelijker vol als je er niet alleen voor staat. Vraag je partner, familie of vrienden om mee te doen met je nieuwe sportplannen. Of, als ze zelf niet mee willen doen, vraag ze om je te stimuleren als je even geen zin hebt.

4) Maak er een gewoonte van

Beginnen is meestal het moeilijkste deel van sporten. Probeer van je work-out een routine te maken, door bijvoorbeeld vaste dagen of tijdstippen in te plannen, of een vaste afspraak te maken met een sportmaatje. Wanneer bewegen een gewoonte wordt, verlies je veel minder energie tijdens de opbouw ernaar toe.

5) Durf te veranderen, maar zet door

Merk je dat een bepaalde sportactiviteit niet werkt voor jou? Probeer dan je work-out aan te passen naar iets dat je liever doet. Let wel, dit betekent niet dat je moet stoppen of veranderen van zodra het sporten even minder leuk is. Het gaat erom dat je manieren vindt om het sporten te blijven volhouden, zelfs als je eens wat minder zin hebt.

Zoek je een plek om je sportieve voornemens voor 2019 gezond en gebalanceerd te realiseren? Bij Gym Plus kan je terecht voor persoonlijke begeleiding en een individueel programma. Neem contact met ons op voor meer info.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze maandelijkse acties en evenementen.
© 2024 Gym Plus Aalst. All Rights Reserved.  |  Sitemap  |  Privacy policy
Website laten maken door conversal