Hou je hart gezond met deze tips

Train je hart op verantwoorde wijze
06 apr

De wielerwereld werd opgeschrikt door het plotse en veel te snelle overlijden van wielrenner Michael Goolaerts. De jonge renner overleed nadat hij in Parijs-Roubaix een hartstilstand had gekregen. Sport stelt het hart op de proef, maar voor amateursporters die op verantwoorde wijze trainen, is sport ook een manier om het hart gezond te houden. Dit zijn alvast enkele tips.

Hou rekening met je maximale hartslag

Wil je optimaal trainen, doe dat dat aan 60 tot 80 % van je maximale hartslag. Die maximale hartslag kan je achterhalen met een inspanningstest, zoals SportMed. Daarmee achterhaal je jouw persoonlijke hartslagzones en kan een trainingsprogramma op maat worden opgesteld.

Hou rekening met je leeftijd

Je maximale hartslag is één feit, je leeftijd een ander. Hou ouder je bent, hoe meer inspanning je levert als je aan een bepaalde hartslag traint. Hou er dus rekening mee dat je op je pakweg 70 jaar beter traint aan een lagere hartslag dan degene waaraan een dertiger best traint.

Train voldoende

Eén keer per week keihard trainen en vervolgens 7 dagen stilzitten is niet meteen de beste manier om iets aan je (hart)fitheid te doen. Best werk je 3 tot 5 keer per week een aërobe training af gedurende 20 tot 60 minuten, afhankelijk van de intensiteit.

Gebruik een hartslagmeter

Om uit te zoeken of je goed aan het trainen bent, moet je zicht hebben op je hartslag. Enkel zo kan je weten of je aan de juiste intensiteit bent aan het trainen. Je kan natuurlijk letterlijk je vinger aan de pols houden (of aan je nek onder je oren). Maar veel makkelijker is een hartslagmeter. Vaak kan je daar trouwens ook andere leuke en nuttige gegevens mee verzamelen.

Doe aan cardiovasculaire training

Een prima manier om jouw hart te trainen, is cardio of cardiovasculaire training. Je verhoogt met cardio de fitheid van je hart en je volledige lichaam. Maar er is meer, want je pakt er ook je vetpercentage en je lichaamsgewicht mee aan.

Maak kennis met onze cardio en andere aanbod. Contacteer ons gerust voor meer info.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze maandelijkse acties en evenementen.
© 2024 Gym Plus Aalst. All Rights Reserved.  |  Sitemap  |  Privacy policy
Website laten maken door conversal