Hoe extra kilo’s vermijden tijdens de feestdagen?

24 dec

Het jaar loopt op z’n einde en de feestdagen liggen net voor ons. Leuke momenten om met vrienden en familie samen te komen en cadeautjes uit te wisselen. Maar het is ook de periode van uitgebreid tafelen, soms wel verschillende dagen na elkaar. Lekker, dat wel, en tegelijk belastend voor ons lichaam. Hoe extra kilo’s vermijden tijdens de feestdagen? Dat is de vraag waar we ons in deze GymPlus blog over buigen.

Waar komen die kilo’s vandaan?

Eigenlijk is het eenvoudig: wanneer je meer calorieën opneemt dan verbruikt zet je lichaam dat overschot om in vet en kom je bij. Een gezonde afwisseling tussen eten en bewegen is dus nodig. Vet- en suikerrijke voeding met een hoge energetische waarde wordt daarbij nog sneller opgenomen en bevat veel minder bouwstoffen die ons lichaam nodig heeft.

Tijdens de feestdagen komt er wel vaker voedsel op tafel dat meer vetten en suikers bevat dan wat we gewoonlijk doorheen het jaar eten. Daarbij komt dat we gemiddeld meer eten aan de feesttafel waardoor ons lichaam die reserve begint op te slaan. En tenslotte blijft het meestal niet bij één maaltijd. We hebben soms verschillende kerstfeesten, nieuwjaardrinks en tussendoor gaan we op de koffie bij vrienden en familie.

Omdat we meer tijd aan tafel en in de keuken doorbrengen bewegen we minder en geven we het lichaam niet de kans om die overdaad aan feestmaaltijden te verwerken. Zo komt het dat we op het einde van het jaar wat kilo’s te veel hebben en meteen met een goed voornemen het nieuwe jaar in kunnen gaan.

Hoe vermijd ik die extra kilo’s?

Je kan natuurlijk ook zelf iets ondernemen, maar hoe extra kilo’s vermijden tijdens de feestdagen? Daarvoor hebben we enkele tips voor je klaar:

  • Vermijd te veel alcohol: je mag natuurlijk wel een glaasje drinken maar alcohol is een bron van calorieën en het zal je hongergevoel nog aanwakkeren.
  • Drink veel water: door tussendoor veel water te drinken worden afvalstoffen beter afgevoerd. Bovendien vul je je maag waarmee je minder naar eten verlangt.
  • Laat je niet verleiden tot overeten: zie ook onze vorige tip. Door voldoende water te drinken krijg je sneller een verzadigd gevoel en kan je makkelijker ‘neen’ zeggen tegen dat tweede stukje taart.
  • Beweeg tussendoor: blijf niet stilzitten aan tafel want dan wordt de drang om meer te eten steeds groter. Gun je lichaam wat rust en beweging. Ga even wandelen waardoor je maag weer kan recupereren.
  • Ga sporten op vrije momenten: tijdens de feestdagen zitten we vaak aan tafel op de momenten waarop we normaal gaan sporten. Maar laat dat geen excuus zijn. GymPlus heeft ruime openingsuren, ook tijdens de feestdagen, zodat je altijd wel een moment vindt om te komen sporten.

Wil je meer weten over ons aanbod om ook tijdens en na de feestdagen fit te blijven of af te vallen? Onze professionele trainers staan steeds voor je klaar met een aanbod op maat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze maandelijkse acties en evenementen.
© 2024 Gym Plus Aalst. All Rights Reserved.  |  Sitemap  |  Privacy policy
Website laten maken door conversal