Helpt sporten na een burn-out?

Sporten kan helpen na een burn-out
08 mei

Maar liefst 28.000 Belgen moesten vorig jaar thuisblijven door een burn-out. Eén op de zes mensen loopt het risico op een burn-out. Wie er door getroffen wordt, besteedt best voldoende aandacht aan een goed herstel. Sporten kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Wat is een burn-out?

Een tekort aan energie, dat is het voornaamste kenmerk van een burn-out. Je stelt jezelf te lang bloot aan overbelasting en voelt je niet meer in staat om iets te doen, vooral dan op je werk. Buiten het werk zijn er wel nog dingen die je boeien. Maar op de werkvloer vergt de kleinste handeling een grote inspanning.

Sport als deel van het herstel

Van zodra duidelijk is dat je met een burn-out kampt, kan je werken aan de oplossing. Naast zaken als hulp aanvaarden, rust inbouwen en keuzes maken, is ook bewegen een deel van het herstel. Gematigd sporten stimuleert immers de stoffen in je hersenen die leiden tot het herstel. En het kan ook zorgen voor de nodige ontspanning, iets wat je na een burn-out best kan gebruiken.

Slim sporten is de boodschap

Een gevoel van uitputting is één van de kenmerken van een burn-out. Er stevig invliegen is dus niet aan de orde. Maar als je geleidelijk opbouwt, is de kans reëel dat je kan sporten tijdens de herstelperiode. Onder begeleiding kan je een aangepast programma volgen dat je niet over je limiet laat gaan, maar wel helpt om gaandeweg je sportactiviteit (weer) op te bouwen. Blijf luisteren naar je lichaam: ben je echt te vermoeid, sla het sporten dan een keertje over. Maar lukt het om jezelf aan het sporten te krijgen, dan ervaar je dat het bijdraagt aan je herstel.

Kies voor je eigen welzijn

Tot slot nog dit: bij een burn-out is er vaak sprake van een verstoord evenwicht. Je vergeet je eigen welzijn en gezondheid en stort je zonder limieten helemaal op je werk. Zaak is om dat evenwicht terug te herstellen. Naast je werk verdienen ook je gezin, je sociale contacten, je eigen ontspanning en het sporten de nodige aandacht. Sporten kan immers een belangrijke bijdrage leveren aan je welzijn.

Wil jij (weer) aan het sporten? Contacteer ons gerust en ontdek hoe wij je kunnen helpen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze maandelijkse acties en evenementen.
© 2024 Gym Plus Aalst. All Rights Reserved.  |  Sitemap  |  Privacy policy
Website laten maken door conversal