Je conditie opnieuw opbouwen met onze tips

17 okt

Na een lange hete zomer met een ijsje op het strand of een cocktail op het terras staat je conditie misschien op een laag pitje. Als je een lange tijd weinig hebt gesport, zal je voelen dat je je conditie opnieuw van nul moet opbouwen. Je kan niet meteen een marathon willen lopen of 100 kilo opdrukken. Geleidelijk aan is het beste voor je lichaam. We leggen je uit waarom haast en spoed zelden goed is en we geven je enkele tips om je conditie op te krikken.

Beter traag dan snel conditie opbouwen

Ten eerste moet je lief zijn voor je eigen lichaam. Meteen te veel of snel willen conditie opbouwen zorgt ervoor dat je sneller kans hebt op blessures. Niet alleen kan dit pijnlijk zijn, je kan hierdoor ook niet verder sporten. Zo zal je conditie verminderen en kan je na je harde werk gewoon opnieuw beginnen. Dubbel werk, niet nodig!

Ten tweede heeft je lichaam nood aan herstel. Een hele week, elke dag trainen om te hopen dat je na een week fit bent, is slecht voor je spieren. Als je sport, ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Als je genoeg rust na je inspanning zullen die scheurtjes helen, waarbij je spiermassa ook langzaam toeneemt. Veel en snel sporten op korte termijn geeft je lichaam dus niet de nodige tijd om zich aan te passen aan je nieuwe levensstijl en zal dus je conditie niet vooruit helpen.

Ten derde kan je je conditie alleen maar opbouwen door de juiste sport te kiezen. Als je je uithouding wilt verbeteren, kan je meer dan alleen rondjes lopen. Denk aan zwemmen, dynamische yoga, squash, indoor fietsen… De eerste sessies zullen uitwijzen welke sport je het best ligt. Verwacht niet dat je na twee lessen 100 baantjes trekt. Ontdek eerst rustig welke sport je voorkeur krijgt en bouw op om op een gezonde manier aan je conditie te werken.

Waarop letten voor een betere conditie

Je conditie kan je opbouwen door je intensiteit te meten en geleidelijk aan op te drijven. Let hiervoor vooral op je hartslag. Meet en registreer je hartslag in de beginweken tijdens sport en rust. Een goede polsslag (niet te hoog) duidt aan of je in goede conditie bent of niet. Je ideale hartfrequentie is afhankelijk van je leeftijd. Iemand van twintig jaar sport best met een gemiddelde hartslag van 160 terwijl iemand van vijftig rond de 133 moet zitten. Gemiddeld is 70% van je maximale frequentie (220 min je leeftijd) een goede indicatie. In onze fitness kan je ook je hartslag en algemene conditie laten bepalen door een expert. Daarvoor gebruiken we het  sportmed system.

Put jezelf niet uit. Het is een mythe dat je na de sport ‘buiten adem moet zijn’ om je conditie op te bouwen. Zeker als beginner is het gevoel dat je ‘nog wel even verder kon’, het gevoel dat je moet krijgen.

Vertraag op het einde. Of je nu aan een lager tempo loopt of 10 minuten ‘uitzwemt’, je moet je lichaam helpen uitbollen. Anders krijgt je lichaam de kans niet om af te koelen waardoor het herstel trager zal verlopen. Moet je het terrein verlaten omdat de volgende sporters klaar staan? Loop dan ook nog even rond en stretch om de overgang naar rust niet te groot te maken.

Als je voelt dat je de moed niet vindt, of niet goed weet hoe te beginnen, kan je uiteraard steeds beroep doen op een personal coach. Dankzij onze persoonlijke begeleiding sport je op je eigen tempo en heb je iemand die je motiveert.

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze maandelijkse acties en evenementen.
© 2024 Gym Plus Aalst. All Rights Reserved.  |  Sitemap  |  Privacy policy
Website laten maken door conversal